ΜΕΝΟΥ
Το καλάθι σας

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΕΙΚΟΣΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Παρουσίαση

Η μεγαλύτερη αρετή
Αδελφοί μου, θέλω να σας μιλήσω για κείνα τα πράγματα που συμβάλλουν στην ωφέλεια της ψυχής, και ντρέπομαι την αγάπη σας, γνωρίζοντας την αναξιότητά μου. Θα προτιμούσα να σιωπήσω, γιατί δεν τολμώ να σηκώσω τα μάτια μου και ν' αντικρύσω πρόσωπο ανθρώπου. Η συνείδησή μου με κατακρίνει, και με πληροφορεί πως είμαι ανάξιος να γίνω οδηγός σας. Λυπάμαι που προκρίθηκα να οδηγώ εσάς εγώ ο ταπεινός, εγώ που είμαι κατώτερος απ' όλους σας και δεν έχω λόγο "μεμαρτυρημένο" από τις πράξεις μου και την πολιτεία μου. Γνωρίζω καλά πως ο Κύριος δεν μακαρίζει όποιον διδάσκει μόνο, μα όποιον εφαρμόζει πρώτα τις εντολές Του και υστέρα διδάσκει: "Ο ποιήσας και διδάξας", λέει, "μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών". Γιατί μόνο όσοι ακούνε ένα τέτοιο δάσκαλο, προθυμοποιούνται να τον μιμηθούν. Και δεν ωφελούνται από τα λόγια του τόσο, όσο παρακινούνται από τα καλά του έργα. Σας παρακαλώ όμως, να μη βλέπετε τη δική μου ραθυμία, αλλά ν' ακούτε τα προστάγματα του Θεού και τις υποθήκες των αγίων Πατέρων. Γιατί οι θεοφώτιστοι Πατέρες μας δεν έγραφαν καμιά εντολή, αν πρώτα δεν την εφάρμοζαν.
Οι εντολές λοιπόν του Κυρίου είναι ένας δρόμος, που μας ανεβάζει όλους στον ουρανό, μας οδηγεί στο Θεό.
Πολλοί είναι οι δρόμοι και οι τρόποι, που φέρνουν τον άνθρωπο στη βασιλεία των ουρανών. Ή μάλλον οι δρόμοι αυτοί φαίνονται πολλοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας, που χωρίζεται σε πολλούς, ανάλογα με τη δύναμη και την προαίρεση του καθενός.
Λέγοντας δρόμους, εννοούμε τις πνευματικές αρετές. Προπαντός τις τρεις μεγάλες αρετές, την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, και ιδιαίτερα τη μεγαλύτερη απ' όλες, την αγάπη, που πάνω της θεμελιώθηκαν η πίστη και η ελπίδα.
Τα ονόματα της αγάπης είναι πολλά, τα έργα της επίσης πολλά, τα γνωρίσματά της περισσότερα και τα ιδιώματά της πάμπολλα. Δεν μπορεί κανείς να την περιγράψει με λόγια. Όταν θυμάμαι το κάλλος της, ευφραίνεται η καρδιά μου, γεμίζω με γλυκύτητα και περιέρχομαι σε έκσταση. Όταν τη συλλογίζομαι, χάνω τις σωματικές μου αισθήσεις, βγαίνω τελείως από την παρούσα ζωή και λησμονώ τα πράγματα του κόσμου.
Καλότυχος ειν' εκείνος, που αγκάλιασε την αγάπη τη θεϊκή. Αυτός δεν θα επιθυμήσει με εμπάθεια κανένα κάλλος ανθρώπινο.
Ευτυχισμένος ειν' εκείνος, που ερωτεύθηκε την αγάπη του Χριστού, σαγηνεύθηκε από την ομορφιά της και την απόλαυσε με πολύ πόθο. Αυτός θ' αγιασθή στην ψυχή. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Η μεγαλύτερη αρετή
Ο πρώτος και ο δεύτερος Αδάμ
Η ένωσή μας με το Θεό
Άγιοι και σήμερα
Πίστη και έργα
Αμαρτία, η αρρώστια της ψυχής
Τρία φοβερά πάθη
Πώς θ' απαλλαγούμε από την τυραννία του διαβόλου
Η δύναμη της μετάνοιας
"Εξαγοραζόμενοι τον καιρόν"
Η υγεία της ψυχής
Δάκρυα κατανύξεως
"Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν"
Πώς να προσευχόμαστε
Προσευχή χωρίς ευλάβεια
Πώς να υπομένουμε τους πειρασμούς
Ο καρπός της νηστείας
Νεκροί για τον κόσμο και τη σάρκα
Οι εντολές του Θεού στη ζωή μας
Η ημέρα του Κυρίου
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΙ.Μ. ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2008
Αριθμός σελίδων104
Διαστάσεις21x14

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
Κακή Καλή
Captcha
4,26€
  • Προσωρινά Εξαντλημένο: Διαθέσιμο
Προβολές Προϊόντος: 1204
Τα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.